HETA NYA MÅLARTIPS

Måla på gips eller betong med matt svart akrylfärg, borsta sedan lätt på valfri blank färg. På bilden är det guld i huvudsak. Du kan även måla så det ser ut som rost på dina alster med samma teknik. Lycka till!

Här kommer en hel massa helt nya rykande färska målartips.

Dessa målartips är busenkela även om man inte gått i "Bamses målarskola" som liten och det blir snabbt riktigt fint, med bara en liten gnutta övning. Målningsteknilen visas steg för steg på de rullande bilderna samt färdigmålade alster i slutet av avdelningen. Vill du se fler bilder gå in på NYA BILDER NOV 2016  (under fliken INSPIRATIONSBILDER).

Obs! HeavyDesign säljer inte färg, men rekommenderar gärna färg som jag själv tycker om att jobba med i all enkelhet - dessutom till ett bra pris - vet att det finns många som gjuter som måste ta hänsyn till just denna faktor.

Köp gärna en Akrylfärg 6 färger x 250 ml (fp om 6 st) för ca 265:- inkl moms. Mycket prisvärd! Färgerna är vattenbaserade och pigmentstarka. Vit/svart/röd/gul/grön/blå ingår - 250 ml av var färg. 

Då kan du lätt blanda till de färger som du vill ha själv. Det finns givetvis att köpa styckesvis/färdigblandad och även i mindre förpackningar. Färgen är vattenlöslig innan den torkat, penslar rengöres i vatten. Seriens silver & guld-färg tycker jag däremot är alldeles för matt.

Har dessutom hittat bra 4-pack guld/silver/brons/rödguld i små förpackningar vilka passar perfekt för ändamålet på butiken TGR. (se bild) Nära mig är dessa tyvärr slutsålda just nu ;) - hoppas att du hittar dem.

Fyller på bilder & text de närmaste dagarna......vartefter jag hinner......

Varmt välkommen in i målarstugan - mycket nöje!

 

 

 

FÖRBEREDELSER

Förbered dig genom att först skydda underlaget och dina kläder (ev. också dina fingrar) - det kan vara svårt att få bort färgen när den väl torkat. Innan detta är den bara att skölja av med vatten.

Använd enkla, billiga penslar typ från ÖB eller Claes Ohlsson - de blir lite spretiga till slut. Du behöver en pensel ca 25mm för grundfärgen & en jätteliten pensel att fylla i ev luftbubblor i betongen/gipsen där grundfärgen inte nått in. En lite mindre och borstigare att använda till den färg som ska borstas över grundfärgen. Det blir lättare att borsta på guldfärgen ju mjukare/mer använd borstpenseln blir. Tänk på att när färgen har torkat i penseln är den bara att kasta, förvara penslarna i en tät plastpåse mellan gångerna så slipper du tvätta dem hela tiden.

Plastburkar med lock(kvarg/creme fraish) att blanda färg i och att dutta av ytfärgen på locket på - bara att kasta i plastkällsorteringen när de är slut.

Måla på gips eller betong med matt svart akrylfärg, borsta sedan lätt på blank guldfärg.

På önskat föremål hälls/målas den svarta akrylfärgen på med hjälp av en pensel som du först doppar lätt i vatten för att färgen lättare ska täcka och krypa in i betong/gipset. Det kommer att rinna lite, men det blir mycket enklare. Dessutom tycker jag att är det snyggt om färgen inte blir helt svart utan att underlaget "lyser igenom" lite här och var(se i bildspelet nedan.

Låt torka, vilket tar 30-60 min beroende på hur tjockt färglager som har lagts på. Ta sedan en liten spetsig pensel med svart färg och vatten på och fyll i eventuella betong/gips bubblor.- Låt sedan torka igen.

Nu är det dax för magin - använd en liten pensel (se bild ovan) och doppa lätt i guldfärgen - dutta av den på ett plastlock eller liknande, det ska vara ytterst lite färg på den. Borsta sedan lätt på guldfärgen, fyll penseln med ny färg från duttlocket vartefter du målar, upprepa borstningen från flera håll så får du bättre djup på föremålet du målar. Som vanligt ger övning färdighet, men det går snabbbt att måla över med lite svart färg igen om det blir för mycket guldfärg.

  

 

Måla på gips eller betong med matt svart akrylfärg, borsta sedan lätt på blank silverfärg.

Gör som anvisningen ovan på målning på svart med guldfärg.

På bi-tavlan och ansiktet var föremålen först ytmålade i vitt innan den svarta färgen lades på och sedan torkades av lätt. Därefter borstades dessa med silverfärgen.

 

Måla på gips eller betong så det ser ut som rost.

Använd gärna egenblandad akrylfärg - se instruktionerna nedan.

Använd en något ljusare blandning till grundfärgen och borsta sedan på med en mörkare nyans. Blanda av den röda och lite mindre av den gröna färgen i en liten plastburk med lock. Det går inte åt några mängder för färgen är väldigt dryg. Tänk på att färgen mörknar något när den torkat.

- Vill du att din rostfärg ska vara mer gulaktig tillsätt även lite gul färg. 

- Vill du ha en ljusare nyans tillsätt lite vit färg och blanda i lite varefter tills du är nöjd.

- Vill du ha en mer släkt/smutsigare(mörkare) färg tillsätt istället lite av den svarta färgen.

När du är nöjd med grundfärgen - överför en mindre del av färgen till en annan burk och gör den mörkare enligt ovan.

Måla på grundfärgen på ditt betong/gipsföremål med liten pensel som du först dopppat lätt i vatten för att färgen ska bli mer lättflytande och tränga in i materialet och i alla skrymslen och vrår(och ev luftbubblor i ytan). Låt torka 30-60 min. Under torktiden kan du efter en lite stund fylla på där färgen inte nått in med en lite spetsig pensel. Låt färgen torkat helt.  

Ta sedan lite av den mörkare färgen på en ren, lite mindre pensel och dutta av på ett plastlock. Det ska det bara vara ytterst lite färg kvar i penseln(det går lätt att måla över igen med grundfärgen i fall det råkat bli för mycket).  Sedan kan du  borsta på den mörkare färgen på alla detaljer med lätta tag. Upprepa från flera håll så får du mer djup i mönstret.